Architektúra: Turning Torso

SESUL?K 2006

Iste ste už niečo počuli tomto obdivuhodnom architektonickom výtvore, ktorý bol vytvorený vo švédskom Malmo a ak nie je tak ste na správnom mieste.
Celý mrakodrap je zhotovený podľa sochy Santiaga Calatravu, ktorá mala názov „Twisting Torso“ a zobrazovala ľudskú chrbticu v točivom pohybe. Turning Torso je úžasná kombinácia diela a budovy. Je to taktiež jedna z mála najznámejších budov sveta, ktorá sa stala súčasťou každodenného života s 10-mi poschodiami kancelárii, 147 bytmi a sálami v dvoch posledných poschodiach.

Ja sa budem venovať obytnej časti, lebo tá je asi najúžasnejšia. Takže ak by ste chceli v tomto mrakodrape bývať, tak ceny sa pohybujú od 7094 SEK – 26 151 SEK (1 SEK= cca. 4SKK) samozrejme prenájmu na mesiac. Prvá cena je za 45m štvorcových veľkú jednoizbovú „kuticu“ na 15 poschodí, cena najvyššia je za najväčší päť izbový 190 m štvorcových veľký byt na 51 poschodí, odkiaľ je nádherný výhľad na Oresundskú úžinu s nemenej úžasným mostom Oresund.

Služby sú tiež nie na zahodenie, mrakodrap ma vlastnú recepciu, fitnes štúdio, intranet, autoumyváre?, údržbára atď., no veď ešte aby tam nebol údržbár, za tie prachy… :). Špecialitou je vínna pivnica – akýsi sklad, ktorý simuluje podmienky ako v ozajstnej pivnici.

Ak plánujete cestu alebo pobyt do Malmo určite navštívte tento architektonický skvost.

Web:www.turningtorso.com , www.calatrava.com

One Comment on “Architektúra: Turning Torso

  1. Pingback: SESUL?K II E-ZINE » Blog Archive » Felipe Assadi: 20×20 House

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *