Téma: Čo by nemalo chýbať každému bikerovi/cyklistovi

PrilbaKeďže bicyklujem nejakých pár rokov, posledné roky si dávam s kamošmi celkom zaujímavé túry, myslím si, že môžem prispieť zopár radami pre začínajúcich až pokročilých. Rady možno použiť rovnako pre bikerov (horské bicykle) a cyklistov (cestných). A začnem pekne od hlavy.

Prilba
Ak si myslíte, že prilbu nepotrebujete, ste vo veľkom omyle. Pokiaľ nechodíte len „cez ulicu“ k babke, tak je prilba nevyhnutná! A to zdôraz?ujem! Nejde totiž len o pád, ale aj o potenciálnu nehodu s automobilom, kedy vám prilba môže zachrániť život. O tom, že prilby by mali bezpodmienečne nosiť malé deti, azda ani nemusím hovoriť. Ja som ešte nemal pád, pri ktorom by som prilbu načal, ale bratovi už pravdepodobne zachránila život, ak nie život tak ho aspo? ochránila pred prasknutou lebkou, ktorú by mu inak spôsobil kore?, na ktorý narazil hlavou, pričom zostal aj pár sekúnd v bezvedomí. Pád sa obišiel „iba“ s odštiepenou kľúčnou a bedrovou kosťou – ale odvtedy si už dáva pozor :-).

Dres
Pokiaľ chcete jazdiť aj trochu viac ako len rekreačne, kúpte si cyklistický dres. Dres má najväčšiu výhodu v tom, že „neplápolá“ vo vetre ako klasické tričko, čo samozrejme znižuje odpor vzduchu a šetrí drahocenné kalórie.

Klimatex, sympatex a iné
Táto vrstva patrí pod dres a jej úlohou je odvádzanie potu od tela na dres. Toto tričko využijete aj v zime (viď. Tému o oblečení na lyžovačke ). Toto nosia aj profesionáli, pretože udržuje telo v suchu a tak chráni svaly, kĺby pred prechladnutím.
Trenírky
Ja osobne uprednost?ujem voľné trenky, pretože sa to viac hodí na bikera ako na cyklistu. Na trhu je množstvo druhov stačí si len vybrať, pri tomto oblečení prakticky nie je čo skaziť. Odporúčam však trenky vystlaté jemnou penovkou v oblasti zadku, čo je prevencia proti ubolenej zadnej časti tela pri dlhších túrach.

Tenisky vs. Klipsne
Keďže vlastním klipsne spolu s topánkami, tak nemôžem povedať, že to je zlé. Je to asi taký rozdiel oproti teniskám, ako keby ste lyžovali v obyčajných kanadách. Samozrejme na klipsne si treba zvyknúť a hlavne zo začiatku sa vám môže párkrát stať, že padnete po zastavení ako „gaca“, pretože ich zabudnete vypnúť ;-). Klipsové topánky spolu s pedálmi, je síce finančne trochu náročnejšia výbava, ale zato budete zaberať aj nahor (čiže oboma nohami súčasne) a pri zjazdoch vám nohy neposkakujú po pedáloch. A nemusíte sa báť, pri páde vám vypnú ani neviete ako-podobne ako lyže.

Rukavičky
Názov je preto taký, pretože ide o polovičné rukavice v prstovej časti. Ich hlavnou výhodou je, že sa vám nebudú šmýkať ruky po riaditkách a nebude mať po dlhších túrach mozole. Ich najväčšia výhoda sa prejaví pri páde, kedy zachránia ruky/dlane pred bolestivými odreninami.

Ďalšia výbava
Samozrejmosťou by mala fľaša s vodou, okuliare, nejaký vercajch na zhodenie plášťa a pumpa, pričom odporúčam nosiť zo sebou minimálne jednu náhradnú dušu, čo podstatne skráti čas, ako keby ste mali dieru lepiť, teda ak ju vôbec nájdete ;-).

Tak toto bol len taký „overview“, doplnková výbava môže zasahovať od meračov tepovej frekvencie cez GPS navigáciu až po merače výkonu vo wattoch skrytých v nábojoch zadného kolesa…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *