AHA: Saab Aero X

Saab Aero X
Saab Aero X je koncept, ktorého sériová výroba je viac ako nepravdepodobná, teda určite nie v takej podobe a s takým systémom otvárania strechy (viď obrázok) ako má momentálne. Inak sa už z obrázka dá odvodiť, že dizajnér sa naozaj pohral, pretože odvšadiaľ z automobilu dýcha lietadlo (výrobcom, ktorých je taktiež Saab). Vidieť to na kolesách, ktoré vyzerajú ako lopatky prúdového motora, pri pohľade zhora automobil vyzerá naozaj ako stíhačka a zo stíhačky bol pravdepodobne odvodený aj systém otvárania – nielen – strechy.

Technické parametre
To, že auto bude nezvyčajné aj v technike, je pri konceptoch pravidlom, ak nie povinnosť. Šasi sú vyrobené z karbónu, čo sa prejavilo na hmotnosti automobilu, ktorý váži 1500kg, pričom ide o odhadovanú hmotnosť.

Pod kapotou pradie celohliníkový Saab BioPower 2,8 L V6 turbo, 24 ventilový motor. Palivo do tohto automobilu by ste len ťažko hľadali, pretože jazdí na palivo E100, 100% bioetanol, čoho výsledkom sú nulové CO2 emisie. Palivo v spolupráci s dvoma turbami s variabilnou geometriou lopatiek tvorí dokonalý pár, čo vyústilo do výkonu 143 konských síl na liter objemu. Celkový výkon motora je 400 koní a max krútiaci moment je 500NM v rozmedzí 2000-5000 ot./min., čo je viac ako slušné a prenáša sa na všetky kolesá.

Automobilu to dodáva patričnú dynamiku, z 0 – 100 km/h zrýchli za 4,9 sek., a maximálna rýchlosť je obmedzená na 250 km/h. Prevodovka je sedemstup?ová s dvojitou spojkou, čo umož?uje rýchle preraďovanie rýchlostí pomocou páčok pod volantom.Nikde sa nepíše o výrobe tohto konceptu, ale aspo? je dôkazom, že aj výkonné automobily môžu byť priateľské k životnému prostrediu (teda aspo? počas jazdy, nie počas výroby).

Web: Saab Aero X

One Comment on “AHA: Saab Aero X

  1. Pingback: asdf.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *