AHA: Tesla Roadster

Tesla Roadster

Určite sa vám pri slove Tesla vybaví televízor u babky, po ktorom bolo treba občas buchnúť, aby naskočil čistý obraz. No časy sa menia a Tesla je v USA už úplne niečo iné. Konkrétne ide o firmu Teslamotors, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou elektromotorov.

Jej najnovším produktom je športový automobil na elektriku. Možno ste sa uškrnuli, ale spome?te si ako vás dokáže zatlačiť do sedadla rozbiehajúci sa vlak alebo trolejbus. A presne z vysokého krútiaceho momentu automobil ťaží. Pri prevádzacích jazdách počas rozbiehania povedali spolujazdcovi, aby zapol autorádio, lenže on to nebol schopný urobiť kvôli sile, ktorá ho tlačila do sedadla. A to je hlavná devíza elektromotorov oproti spaľovacím.

Roadster s týmto motorom zrýchli z nuly na stovku za 4 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je okolo 210 km/h, pričom červené pole sa nachádza pri 13000 otáčkach a to všetko bez akejkoľvek potreby radenia rýchlostných stup?ov. Všetko by to bolo nanič, keby mal elektromobil malý dojazd. To pri Tesla Roadsteri neplatí, pretože jeho dojazd je 400km, čo je oproti iným elektromobilom špičkový údaj. Nabíjanie trvá 3,5 hodiny, pričom batérie sa dobíjajú aj počas brzdenia.

Z elektromobilu máte v USA veľa výhod, napr. parkovanie zadarmo v mestách ako Los Angeles, San Jose, úľavy na daniach…
Zatiaľ je Tesla Roadster iba konceptom, ktorý však automobilka plánuje uviesť do predaja začiatkom roka 2007.

Web: Tesla Motors

One Comment on “AHA: Tesla Roadster

  1. Pingback: asdf.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *