Prečo stále používame QWERTY klávesnice?

Nedávno firma Frogpad uviedla do predaja bluetooth klávesnicu iFrog. Klávesnica je výnimočná tým, že umož?uje písanie textu prakticky takou istou rýchlosťou ako na klasickej qwerty, háčik je v tom, že jednou rukou. Síce toto je napísané na stránke výrobcu, nemusia byť ďaleko od pravdy. A prečo? Pretože po

a) najväčší počet slov za minútu bol dosiahnutý práve na modeli, ktorý vyvinul Dr. August Dvorak z Washingtonskej univerzity a po
b) prečo ešte stále požívame niečo, čo je 120 rokov staré? To čo z toho vyplýva, je už staré známe, že ľudia neradi menia svoje zvyklosti.

Pretože človek, ako tvor lenivý sa nerád učí niečo nové, i keď by mu to možno prospelo. Je to veľmi podobné učeniu sa cudzích jazykov. Predstavte si akú revolúciu by znamenala táto klávesnica v písaní sms správ na mobiloch…, pretože klávesnica by bežne umož?ovala hocikomu písať až 40 slov za minútu. Bolo by pravdepodobne oveľa jednoduchšie použiť túto klávesnicu, ako vymýšľať stále nové layouty a T-9iny.

4 Comments on “Prečo stále používame QWERTY klávesnice?

  1. Pingback: asdf.sk

  2. zaujimave, ale rad by som to vyskusal este predtym ako do toho vrazim peniaze… predsa je to radikalna zmena

  3. Dvoraka som nikdy neskusal a QWETY mam prirastene k prstom. Na pisani na klavesnici mi najviac imponuje rychlost akou sa daju ukladat pismenka vedla seba. Je to ohromne super vec/vlastnost/pocit.

    Teraz rozmyslam, ci by sa mi oplatilo vyskusat iny layout, napr. Dvoraka. Je sice pekne, ze na tom ktosi dokazal napisat viac slov za minutu ako na QWERTY, ale za sucasnych podmienok by ma takyto pokus stal prilis vela namahy a malo uspechu. Sme obklopeny QWERTY klavesnicami a mne robi problem uz prechod z QWERTY na QWERZ, co by sa potom dialo pri QWERTY a „PY? :)

    A ked sme mali pouzivat jednoruke klavesnice, co budeme robit s druhou rukou?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *