Satelit vs. Roaming

Thuraya Satellite Keďže čas kedy budú poplatky za prichádzajúce hovory počas roamingu zrušené (aspo? v EÚ), je v nedohľadne, jedinou schopnou alternatívou je telefonovanie cez satelit. Že je to drahé? Po prečítaní tohto článku budete mať iný názor.

ROAMING
Ceny (bez DPH) pre prichádzajúce/odchádzajúce hovory/SMS sú u slovenských mobilných operátorov nasledovné (záleží na zóne):

Orange
SMS Roaming 8,90-13,90 SKK počas akcie letný roaming poslanie SMS za 6,90 SKK a za min prijatého hovoru 9,90 SKK samozrejme si prirátajte cca od 23 SKK do 130 SKK za min hovoru od vás.

T-Mobile
Smart roaming (iba pre sieť T-Mobile) prichádzajúce hovory: spojovací poplatok 19 SKK, cena za min. 9,90 SKK; Odchádzajúce hovory spojovací poplatok 19 (ČR) a 39 SKK (ostatní), cena za min. 9,90 SKK. Pri klasickom svetovom roamingu je cena odchádzajúcich hovorov od 25 do 99 SKK, prichádzajúcich od 0 (Operátori T-Mobile zóna 1/zóna 2 17.00 – 20.00 h miestneho času) do 65 SKK, odchádzajúce SMS správy od 0 (Operátori T-Mobile zóna 1/zóna 2 17.00 – 20.00 h miestneho času) do 20 SKK.

Musím povedať, že mi dalo zabrať zohnať tieto údaje a hlavne sa v nich vyznať, čo môže byť pre klasického zákazníka problém a to som sa ešte nezabával s predplatenými kartami.

SATELIT
Thuraya Coverage Tak tu to bude o dosť stručnejšie. Na svete sú títo poskytovatelia satelitného telefonovania: Iridium (celosvetové pokrytie), Thuraya (viď obrázok), Inmarsat (bez Severnej a Južnej Ameriky) a Global Star (iba Severná Amerika a Európa).

Hlavnou výhodou oproti roamingu je pokrytie, čiže nebude problém zavolať domov zo základného tábora pod Everestom, alebo poslať fotku zo safari v
Serengeti.

So systémom Thuraya môžete využívať všetko na čo ste zvyknutý pri mobile a naviac kdekoľvek ste v dosahu satelitu môžete prijímať/odosielať faxy a surfovať po internete. Cena za odchádzajúci medzinárodný hovor je menej ako US$ 2, cca 58 SKK, cena za odchádzajúci hovor do siete Thuraya je US$ 0,75 cca 22 SKK. Prichádzajúce hovory cez satelit sú zadarmo. Thuraya ponúka aj klasický roaming ak náhodou nie je satelitné spojenie, preto sú telefóny vybavené aj na prijímanie GSM 800/1900 signálu.

Záver
Pre tých čo sa často pohybujú po svete a v rámci pokrytia satelitom Thuraya (viď obrázok) si myslím, že nie je o čom rozhodovať. Je to systém oveľa prehľadnejší, kde sa minimalizujú všelijaké skryté poplatky. A investícia do satelitného mobilu sa čoskoro vráti. Roaming je pre klasických užívateľov, ktorí ho využívajú len dočasne, preto by sa im investícia do satelitného telefónu nevyplatila.

Cena: Telefóny Thuraya: od US$ 600, cca 17400 SKK, Iridium: od US$ 1500, cca 43500 SKK

Web: Thuraya, Iridium

One Comment on “Satelit vs. Roaming

  1. Pingback: asdf.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *