ATRAC3plus verzus MP3

Dalo by sa povedať, že SONY vs. Svet. Na toto porovnanie som bol veľmi zvedavý, nakoľko sám konvertujem skladby na mojom prehrávači do formátu ATRAC – aspo? ich odo m?a nikto nechce ;-).

Ako som testoval?
Testoval som na mojom prehrávači SONY NW-A1000S, ktorému sekundovali slúchadlá Sennheiser HD 205. Testovať na slúchadlách (klasické, malé, otvorené, do ucha), ktoré boli v dodávke k prehrávaču, by nemalo žiadnu cenu. Na testovanie som si vybral skladbu High Hopes od skupiny Pink Floyd, ktorá je dosť náročná a preverí kvalitu nejedného zvukového systému. Skladbu som z originálneho CD „rippol“ pomocou programu Connect Player do formátov MP3 a ATRAC3plus, obidva s dátovým tokom 128kbit/s.

Test
Po nahratí skladieb na počítač som bol zvedavý aj na ich veľkosť. ATRAC3plus mala veľkosť 8 199 816 bajtov, MP3 8 186 737 bajtov, ako vidíte rozdiel vo veľkosti bol minimálny. Načo som bol však zvedavý bol zvuk a tam sa diali veci. Ako prvú som si pustil skladbu vo formáte Atrac a hneď po nej na rovnakej hlasitosti MP3. Kým skladbe vo formáte Atrac nechýbal tzv. drive, skladba bola naozaj vo vynikajúcej kvalite, MP3 značne zaostávala a miestami, bolo počuť „duchov“ v pozadí. Gitarové sólo tiež nebolo také čisté ako v podaní Atrac-u. Celkovo bol zvuk vo formáte MP3 taký zadusený.

Záver
S MP3-jkami nemám dobré skúsenosti, veľmi však záleží aj od toho, ako hudbu ten-ktorý človek skonvertuje, pretože moja 128kbit/s MP3-jka mala kvalitu oveľa vyššiu ako niektoré „sharované“ s 192kbit/s dátovým tokom.
ATRAC3plus poskytuje lepšiu kvalitu zvuku s minimálnym rozdielom vo veľkosti a ak máte svoju cennú audio zbierku uloženú v tomto formáte, aspo? nikto od vás nebude tie skladby pýtať. Škoda (alebo naštastie?) len , že ATRAC3plus nie je tak rozšírený ako MP3.

Podobné články
Skúsenosti s používaním MP3 Walkman Sony NW-A1000S

4 Comments on “ATRAC3plus verzus MP3

  1. Pingback: asdf.sk

  2. Pingback: SESUL?K II E-ZINE » Blog Archive » SonicStage vs. Connect Player

  3. Zabudol si spomenut detail aku knihovnu pouzival Connect player je vylepseny na tvorb Atrac suborov, zatial co na mp3 vyuziva zakladne (Mizerne) kniznice.
    To znamena ze si porovnaval kvalitnu kompresiu jedneho formartu s nekvalitnou ineho a ako prekvapenie ta kvalitna vyhrala…

  4. No tak takto do hĺbky som naozaj nešiel, ale aj tak MP3 sa mi nezdá byť tou najlepšou voľbou na kompresiu hudby

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *