Lexus LS460

Lexus LS460

Luxusná odnož automobilky Toyota sa chystá v roku 2007 uviesť na trh jej najluxusnejší model Lexus LS, tento článok sa bude venovať najvýkonnejšej verzii a to typu LS 460.

Motor
Čo by to bolo za luxusnú limuzínu bez poriadneho motora. Lexus LS460 bude mať osadený osemvalec s obsahom 4,6 litra a výkonom 380 konských síl. Takéto stádo mu umožní vyštartovať z nuly na stovku za 5,4 sekundy, čiže ak vás naštve niekto na Impreze, kľudne si to s ním na budúcich semafóroch môžete rozdať, teda pokiaľ sa vám nerozbijú poháre na šampanské v minibare.

Prevodovka
Vskutku výnimočná, povedal by klasik. Jedná sa o prvú automatickú osemstup?ovú prevodovku na svete, ktorá zaručuje plynulý rozbeh ako aj úsporu pohonných hmôt. Je to skvost, ktorý je výnimočný už len tým, že udrží na uzde 380 koní bez rozsekania sa.

Kolesá + pruženie
Lexus LS je postavený na 19 palcových kolesách, čo je dosť nato aby ste sa stihli vyhnúť bez problémov prekážke, ale zas nie veľa aby vás z natriasania na nízkoprofilových pneumatikách boleli kríže. O to aby sa tak nedialo, sa stará nezávislé zavesenie všetkých kolies s dvojitým uchytením tlmičov. Na výber je naviac aj systém AVS (Adaptive Variable Air Suspension), v preklade adaptívne vzduchové tlmiče, pomocou ktorých si zvolíte režim, aký vám najviac vyhovuje.

A poďme sa teraz pozrieť na tromfy s ktorými nové LS-ko vyrukuje. Patria k nim parkovací asistent, audio sústava Mark Levinson a polohovateľné zadné sedadlá.

Parkovací asistent
Lexus LS460 Parking Assistent Jedná sa o jeden z prvých systémov v tejto triede automobilov. Povedzme, že chcete zaparkovať pozdĺžne ku chodníku medzi dve autá, ale neviete či sa do medzery s vašim drobcom vojdete. Tak pre tieto prípady je k dispozícii najnovší parkovací asistent, ktorý vám zistí veľkosť medzery a ak je možné do nej zaparkovať, vyzve vás aby ste označili obdĺžnik do ktorého sa chcete vojsť (viď obrázok). Ak všetko nastavíte stačí pomaly povoliť brzdu a čakať kým sa auto nezaparkuje, prípadne ho zabrzdiť skôr, ak by hrozil náraz zadnou časťou. Tu ma napadá otázka, či je takáto vecička pre skúseného vodiča potrebná, najmä ak by samotné nastavovanie trvalo dlhšie ako parkovanie.

Audiosústava
To, že luxusné automobily sa radi vyťahujú svojim audiom je stará známa vec. Potvrdilo to nedávno Audi A8 s audiom Bang & Olufsen, ktoré získalo ocenenie za najlepšie audio v automobile roku 2006. A zdá sa, že ani Lexus nebude zaostávať, o čom svedčí názov výrobcu, ktorý pre Lexus LS vyvinul audiosystém, jedná sa o spoločnosť Mark Levinson.
Špičkové audio je tvorené 19-stimi reproduktormi a DVD meničom. Audio systém poskytuje výkon 450 wattov pri 0.1% skreslení a frekvenčný rozsah je 20-20000 Hz.

Zadná časť
Pri tomto type limuzín sa majiteľ automobilu väčšinou vozí vzadu spolu so svojim obchodným partnerom. Presne tomu prispôsobil Lexus sedadlá, ktoré sa majú výsuvnú oporu na nohy (presne takú ako bussiness class v lietadle), doplnené o masážnu funkciu a chladenie. Aby toho nebolo málo, medzi sedadlami je chladiaci box a na strope HD LCD obrazovka.

Nový Lexus LS vytiahol na svojich európskych konkurentov mimoriadne silné zbrane, ktoré v kombinácii so spoľahlivosťou japonských automobilov, môžu poriadne zamiešať karty v segmente luxusných automobilov.

Web: www.lexus.com/allnewls

Súvisiace články:
Nový Mercedes-Benz S

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *