Typy bicyklov trochu inak

Pomaly sa oteplieva a spolu s teplým počasím prichádza aj populárne bicyklovanie. Tento článok vám popíše jednotlivé typy bicyklov. Bude však možno trochu iný ako ostatné, na aké ste zvyknutí. Nebude tu ani reči o technických špecifikáciach bicyklov, ale sa zameriam na profily ľudí, ktorím by sa hodil daný typ bicykla. Budem písať o týchto typoch ľudí, dúfam, že sa aspo? do jedného profilu vojdete: Domased, Mestský kovboj, Cestár, Horal a Frajer.

Domased
Bicykel pre domaseda? Je to ten typ, čo príde domov zo školy (práce), šľahne tašku do kúta a poďho na chat, hranie CS alebo WOW, pričom s hraním končí okolo tretej nad ránom. Ak ste sa našli v tejto skupine, bicykel používate, len keď vám zavadzia v garáži alebo na balkóne. Väčšia investícia do bicykla pre tento typ je úplne zbytočná, preto vám postačí hypermarketový bike, to je jedno či horský alebo treking, veď sa ?om aj tak nebudete voziť.

Metský kovboj
Okuliare D&G a na nohách najnovší model tenisiek, vygélované vlasy. Tento typ si potrpí na kvalitné a drahé veci pričom sa pohybuje väčšinou po meste a o technické údaje bicykla sa nezaujíma. Presne pre tento typ sú určené modely od firmy Biomega, napr. Puma Bike.

Cestár
Cestárovi nevadí, že okolo neho prechádzajú kamióny vo vzdialenosti 50cm ani to, že občas zafarbí svojou pokožkou vodiacu čiaru na ceste. Miluje dlhé vzdialenosti, pričom presne vie, aké parametre by mal jeho bicykel mať, aby to kamošovi nabudúce v stúpaní natrel. Väčšinou ide o skúseného jazdca, ktorý vie „ako si to môže pustiť“. Zaujíma ho napríklad to, koľko percent výkonu ide z pedálov až na cestu, aký odpor má prilba a je schopný celý de? „fičať“ na energetických géloch. Tento typ utratí veľké peniaze za cestný bicykel, nie preto aby sa ukazoval, ale preto, aby si zlepšil čas na svojej obľúbenej trase.

Horal
Cez víkend najradšej vypadne niekde do hory na svojom biku. Zdolávanie prudkých stúpaní a klesaní mu nerobí najmenší problém. Nebojí sa šera lesa, kancov ani medveďov, pretože vie, že na jeho biku ho nemôže nič dobehnúť. Ortodoxný volí predné odpruženie, fajnšmeker celoodpružený s možnosťou blokovania zadného piestu. Má kotúčové brzdy aspo? vpredu, ktorých účinnosť už zaznamenala nejedna prilba. Nároky na bicykel má podobné ako cestár, s tým rozdielom, že ho zaujíma zdvih prednej vidly, hmotnosť a veľkosť zbalených náhradných kevlarových plášťov a kvalita „stredov“ v kolesách.

Frajer
Frajer si kúpi bicykel na frajerinu. Je veľmi podobný Mestskému kovbojovi akurát, že sa na bicykli takmer nevozí. Bicykel je pre frajera módny doplnok. Často volí čo najagresívnejší dizajn, ktorý vyjadruje jeho drsný charakter. Ideálnym typom pre frajera sú freeridové a freestylové bicykle, ktoré sa pýšia masívnymi kolesami, zvarmi, tmavými farbami a extrémne hrubou konštrukciou. Občas na ?om zafrajerí na nejakých schodoch, len tak, aby sa nepovedalo.

Nechcel som vás zaťažovať rozmermi rámov jednotlivých bicyklov, skôr som sa snažil upozorniť pre koho sa hodí aký typ bicykla.

One Comment on “Typy bicyklov trochu inak

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *