iSave – Inteligentné šetrenie vody

iSave

Klasické vodovodné batérie mí?ajú najviac vody, pákové už trochu menej a najnovší systém iSave (odniesol si striebro zo súťaže Nagoya Design Do! 2006) plánuje ušetriť až 20% vody. Zatiaľ je to len koncept, ktorý má však veľmi blízko k výrobe.

Existujú dve verzie iSave vodovodných batérii. Tá prvá je určená na batérie k umývadlám a druhá k sprchám. iSave je zaujímavý tým, že odpadá akákoľvek starostlivosť o baterku, pretože žiadnu neobsahuje. Displej je totiž pohá?aný integrovanou turbínou, ktorá čerpá energiu z pretekajúcej vody.

Nápad je to zaujímavý, pretože ľudia majú pustenú vodu nonstop (napr. pri umývaní zubov), a pritom nemajú vôbec prehľad o tom, koľko vody minuli za nejakých 5 minút. Ak však uvidia koľko vody „spláchli“, pravdepodobne im vzíde na um, aby vodu zastavili prípadne stlmili. Alebo aj nie. Pri tejto príležitosti ma napadlo inštalovanie radaru v Trenčíne, ktorý vám ukazoval rýchlosť. No namiesto toho, aby vodiči spomalili, pretekali sa, ktorí z nich bude mať vyššiu rýchlosť… radar tam už nie je.

iSave poukazuje na jednu dôležitú vec a tou je šetrenie. Keby každý ušetril 20%, výrazne by to pomohlo vyriešiť množstvo súčasných environmentálnych a civilizačných problémov.

Web: Beingobject.com/iSave

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *