Dva tipy na cyklotúry na Liptove

Horský priechod Huty

Tieto cyklotúry som aj sám absolvoval, takže viem, čo všetko obnášajú. Podrobné trasy nebudem rozpisovať, každí si ich totiž jednoducho môže nájsť v mape.

Prvou je cyklotúra cez horský priechod Huty z Liptovských Matiašoviec do Kvačianskej doliny cez dedinu Huty. Je to veľmi náročná túra, berte to ako upozornenie pre nie veľmi zdatných cyklistov. My sme ju absolvovali zo Žiarskej doliny a bola to poriadna zaberačka. Kompletne merala 71 kilometrov s prevýšením 1200 metrov. Nejaké tie výškové metre ušetríte, ak sa vyberiete priamo z Liptovského Mikuláša (LM), ale veľké nádeje si nerobte ;-). Najťažším úsekom je horský priechod Huty. Celkovo má asi len niečo cez 6 kilometrov, ale je miestami strmý skoro ako strecha.

My sme si tam vytrpeli svoje (inak bol som na vrchole prvý). Vždy, keď si už myslíte, že ste na vrchole zbadáte zárez v lese, po ktorom sa štverá kamión, alebo autobus, čo pôsobí veľmi deprimujúco. Neodporúčam pozerať sa na tachometer, koľko ešte kilometrov ostáva do konca, pretože cesta ubieha veľmi pomaly, teda ak nemáte kondičku ako Vinokurov alebo Armstrong.

Tesne pod vrcholom je výhľad na Liptovskú Maru a bufet, ktorý je ako oáza. Dovolím si tvrdiť, že v tom bufete má lepší biznis, ako v ktoromkoľvek obchode v dedine. Po osviežení zbehnite do dediny Huty, nezabudnite odbočiť, lebo sa budete viezť až do Zuberca. Na úplnom konci dediny je ústie Kvačianskej doliny. Prejsť dolinu by nemal byť problém aj pre menej zdatných cyklistov, aj keď odporúčam mať horský bicykel. Miestami je dolina dosť strmá a cesta je posiata kame?mi, čo je pri páde veľmi nebezpečné. Táto túra je určená primárne pre horské bicykle, ale dá sa zvládnuť aj s trekkingom.

Ďaľšou cyklotúrou určenou pre horské, prípadne trekkingové bicykle je prechod zo Žiarskej doliny do Račkovej doliny, pričom vrátiť sa môžete tou istou cestou, alebo cez Pribylinu, Liptovský Hrádok a LM. Varianta cez Pribylinu meria okolo 40 kilometrov, ak skončíte v LM odpočítajte si nejakých 10 kilometrov. Túru by mohli zvládnuť aj menej zdatní cyklisti, i keď úseky na červenej značke zo Žiarskej doliny do Račkovej sú niekedy dosť nebezpečné. Navigácia je bezproblémová, pretože spojnicou medzi oboma dolinami je červená značka, známa aj ako Tatranská magistrála. Orientovať sa po ceste by tiež nemal byť problém, pretože sa budete pohybovať po hlavných ťahoch.

Toľko tip na cyklotúry, ak sa vyberiete na Liptov s bicyklami. Obidve túry vyžadujú, aby ste boli zdatnejšími cyklistami a mali dosť veľké skúsenosti s riadením bicykla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *