Zip efekt: Neznámy pojem

Na západe úplne bežná vec u nás vo väčšine prípadov neznámy pojem. Reč je o radení aút, ako keď zapínate zips. Je to vynikajúci nástroj proti dopravným zápcham. Na Slovensku sa však nedodržiava, lebo sa každý ponáhľa.

Typickým príkladom bola moja minulotýžd?ová cesta na skúšku do Bratislavy. Chodievam tak, aby som mal rezervu minimálne hodinu, lebo viem, čo sa na ďiaľnici ráno deje. Minulú stredu sa teda diali veci… Kúsok za Sencom už bola kólona, mal som jeden a pol hodiny čas, tak som sa nejak neznervóz?oval. No keď som bol pri odbočke na Zlaté? Piesky a bolo 8:20, už som začínal byť nervózny.Tri lietadlá odštartovali kým som sa dostal na dohľad IKEY a to je na letisku v Bratislave slušný počet.

V čom bol problém?
No celý problém bol v tom, že v pravom jazdnom pruhu bol odstavený pokazený (možno nabúraný) kamión. To znamená, že všetci sa tlačili do jedného pruhu. Slovo tlačili som nepoužil náhodou. Naozaj sa všetci ryli do ľavého pruhu ako zmyslov zbavení. Nikto nikoho nepúšťal – situácia hodná Indie alebo Číny a nie „vyspelej“ Európy.

Keby každý nechal pred svojim autom pauzu na jedno auto, tak by sa celá kolóna aspo? pomaličky hýbala. Ja som išiel tých 10-15 KM čo normálne trvá 10 minút asi 50-60 minút. Skoro ma porazilo. Skúšku som nakoniec stihol, ale len s 10 minútovým predstihom.

One Comment on “Zip efekt: Neznámy pojem

  1. Zdravim. Jo ten zipsovy efekt by fungoval, len keby cloveku bolo blizsie kooperovat s okolim ako len hladanie svojho rýchleho prospechu. Berem to len jak taku pomocku ktora by mala vyriesit nepriepustnost niektorych prudov za velmi pomalej premavky. V realite to nikto vsak nerespektuje. Ked sa posunies z prudu kde je prekazka do prudu volneho a doslo by ku kolizii bola by vina prisudena tebe. Je to paradox ked v autoskolach tvrdia nieco ine. Az je to na zaplakanie…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *