Garmin Edge 705 – Virtual Partner

Dnes som po prvý krát vyskúšal Garmin Edge na to, na čo bol primárne určený. Totiž táto vecička okrem toho, že zaznamenáva celú vašu trasu spolu so všetkými údajmi, túto trasu ukladá a neskôr sa k nej môžete vrátiť a súperiť sám so sebou a presne uvidíte, či sa zlepšujete alebo nie. Tento článok teda bude o vytvorení trasy a o informáciach, ktoré Edge 705 pri používaní Virtual Partner zobrazuje.

Vytvorenie trasy
Trasu (course) odporúčam vytvoriť pomocou uložených jázd v programe Garmin Training Center. Že prečo? No čítal som dosť článkov o tom, že vyvolanie histórie a jej využitie s Virtual Partner priamo na Edge 705 spôsobuje problémy. Naviac slovenský preklad priamo v prístroji je dosť nešikovný, je tam v menu pod položkou „Kurz“, čo course nie je v tomto prípade ani náhodou.

Postup pre vytvorenie bezproblémovej trasy v Garmin Training Center:

1. Zobrazte si vašu minulú trasu (môžete aj s použitím histórie)
2. Kliknite na ?u pravým tlačítkom a vyberte „Create Course from Activity“
3. Zme?te jej názov – „Edit“
4. Choďte do „File“ a vyberte „Send to Device“

Všetko by malo byť ok.

Použitie vytvorenej Trasy v Garmin Edge 705:

1. Menu – Trenovanie – Kurzy – Vaša vytvorená trasa (tak to je všetko) :).

Ako Virtual Partner funguje?
Ak už máte zvolenú vašu trasu, stačí stlačiť „start“ a Váš „partner“ vyštartuje spolu s vami. Virtuálny partner ste v tomto prípade vy – podľa toho ako ste išli minule. No a teraz prichádza bomba. Na displeji vydíte kompletný výškový profil trasy spolu s dvoma bodkami. Jedna tá tmavšia to ste vy teraz a biela to ste tiež vy, ale podľa toho ako ste išli minule. Naozaj veľmi motivujúce, čo poviete?

Na ďalšej obrazovke vidíte dvoch cyklistov (ikonky). Horný je váš partner, dolný ste vy. Ak je Virtual Partner pred vami vidíte ho pred sebou spolu so vzdialenosťou (červenou), ktorú na?ho strácate. To isté funguje aj opačne, teda ak ste rýchlejší ako minule.

To isté sa deje aj na obrazovke s mapou, kde sú dve šípky. Bledšia to ste vy podľa minulej jazdy, tmavá je vaša aktuálna poloha. Takto veľmi rýchlo zistíte, kde ste „sa“ predbehli, alebo či „sa“ nedobiehate :).

Virtual Partner je vynikajúci tréningový nástroj a to po čom túžil nejeden cyklista. Garmin to dotiahol naozaj do dokonalosti. Ja som dnes kvôli nemu skoro vypľul dušu, keď som šľapal na Brezinu. Stále som sa doťahoval sám na seba (náskok som mal vždy cca. 30m). Na konci sa náskok natiahol na 5km (údaj je naozaj presný, podľa km/min.), čomu veľmi pomohol aj vietor do chrbta v Kubrici.

Nakoniec si môžete pozrieť na Garmin Connect aj cyklo trasu, o ktorej tu píšem (údaje sú v míľach len pre neregistrovaných):
Garmin Connect/Trencin-Brezina-Kubrica.

Súvisiace články:
Vylepšujeme mapu Slovakia TOPO v.2
Garmin Edge 705: Prvé skúsenosti
Garmin Edge 705: Navigácia v neznámom teréne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *