Garmin Edge 705: Prvé skúsenosti

Dnes som prvýkrát vyskúšal tento skvelý nástroj pre cyklistov. Ide o novinku od firmy Garmin, konkrétne model Edge 705. Ak ste zhá?ali niečo podobné na cyklistiku ako je Nike+ na behanie, tak toto je prístroj pre vás. Ja som dostal ako darček kompletnú verziu Garmin Edge 705 so snímačom srdcovej frekvencie, kadencie (otáčok pedálov) a predinštalovanou mapou Slovakia Topo v.2 ( v skratke: EDGE 705 HR+CAD + SK Topo v.2). Naviac je firmware aj návod kompletne v Slovenčine bez čechizmov.

Inštalácia
Podľa návodu, krok za krokom veľmi jednoduchá. Akurát sa objavil problém a to, že mi nesvietila dióda na senzory rýchlosti a kadencie, ale po odskúšaní aj tak všetko funguje ako má (už som vycvičený z počítača). Sensor sa montuje na zadnú vidlu, pretože sníma otáčky pedálov a má funkciu, ako klasický snímač na tachometri. Trochu útlo na m?a pôsobil magnet, ktorý sa pripev?uje na špajdľu, ale dnes prežil 72km/h tak to majú asi dobre vymyslené :-).

Čo všetko zaznamenáva?
Úplne všetko na čo si len pomyslíte – okrem výkonu – snímač treba dokúpiť od iného výrobcu. Keďže Garmin Edge 705 používa normu ANT+Sport na bezdrôtové prenosy údajov, ak už niečo také máte (napr. hrudný pás, snímač výkonu…), bude v pohode spolupracovať aj s Edge 705.

Tých položiek je naozaj neúrekom cca. cez 50, všetky ale pekne zapadajú do skladačky a poskytujú také detailné informácie o vašej jazde, že sa budete diviť. Ja som doteraz používal klasický tachometer Cateye, ten rozdiel je naozaj neuveriteľný (nemôže sa to porovnávať).

Ako funguje?
Dnes som ho prvýkrát otestoval naostro. Pred jeho používaním zadáte vaše údaje, obvod kolesa váhu bicykla, aby boli údaje čo najpresnejšie. Trasu som poznal, tak som ju nemusel vytvárať v programe MapSource (dodávaný spolu s mapou SK Topo v.2). Stačilo len stlačiť „start“ a Edge 705 začal zaznamenávať všetky údaje. Údaje zaznamenáva každú sekundu, alebo pri každej zmene pulzu, smeru…, ja som mal nastavenú prvú možnosť.

Zobrazovanie políčok s údajmi si môžete nastaviť samostatne, celkovo sú k dispozícii 2 obrazovky cyklocomputera a jedna s mapou. Na každú z nich sa dá zobraziť od 1 do 8 rôznych údajov, takže možností je neúrekom (je to na samostatný článok). Žiadne komplikované prepínanie medzi obrazovkami nehrozí, všetko sa dá ovládať jedným „gombíkom“, tak nehrozí pád z nepozornosti.

Garmin Edge 705 funguje naozaj ako má správny cyklocomputer fungovať, rýchlo a okamžite, žiadne zamŕzanie. Naviac je displej aj na priamom slnku vynikajúco čitateľný.

Mapa
Mapa, ktorá je na Slovensku spolu s Edge 705 dodávaná, je SK Topo v.2. Mapa je naozaj výborná, poznala dokonca aj malú bočnú cestu okolo družstva. Obsahuje aj tzv. objekty záujmu, ktoré môžete aj sami pridávať (napr. kde je prame?, dobrá krčma…). Celkovo je mapa na vysokej úrovni, sama o sebe stojí takmer 2500 SKK.

GPS
Garmin Edge 705 používa najmodernejší čip na príjem gps signálu. Je to čip SiRF Star3 a ani raz sa nestalo, že by mi gps vypadlo a to som sa pohyboval aj v hustom lese aj v relatívne hlbokej doline. Presnosť je tiež úkážková – +/- 3m. Takže to čo vidíte na mape aj skutočne obchádzate. Naozaj kvalitný prijímač.

Výškomer
Výškomer je barometrický, je presný rýchly sníma vašu skutočnú výšku. Počas jazdy si môžete vyvolať aj profil trate, presne taký aký poznáte z cyklomáp.

Exportovanie údajov
Je tiež veľmi jednoduché. Otvoríte program Garmin Training Center a kliknete na položku „prijať údaje“. Program prijme všetky zaznamenané údaje spolu s trasou, ktorú vykreslí ma mape. Môžete sa v nich prehrabávať a poskytujú naozaj veľmi detailné informácie o vašej jazde. Upozor?ujem, že program MapSource nepodporuje formát .tcx, ale úplne ho nahradí Garmin Training Center.

Druhou možnosťou je vytvorenie si účtu na Garmin Connect a súbor .tcx vyexportovať tam. Tu si môžete pozrieť ako to vyzerá.

Záver
EDGE 705 HR+CAD + SK Topo v.2 je skvelý nástroj pre ľudí, ktorí chodia na bicykli ďalej, ako so sieťovkou po pivo. Je to nástroj, ktorý využijú naplno aj profíci. Môže odradiť cena, ale keď si zrátate všetky funkcie, ktoré vám ponúka, zistíte, že sa to v podstate oplatí.

Cena: 15 990 SKK, ale keď trochu pohľadáte môžete ho mať aj s dopravou za 14 111 ;-)

Web: Garmin.sk/EDGE 705 HR+CAD + SK Topo v.2

Súvisiace články:
Vylepšujeme mapu Slovakia TOPO v.2
Garmin Edge 705 – Virtual Partner
Garmin Edge 705: Navigácia v neznámom teréne

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *