Garmin Edge 705: Navigácia v neznámom teréne

Bikeri, ktorí sa pohybujú často v lese po cestách/necestách, už určite (a nielen raz) zažili situáciu, ktorou cestou sa na križovatke vybrať. Mnohokrát je to zložité rozhodovanie, pretože šlapať zlým smerom do kopca, nie je bohvieaká výhra. Ja som nedávno otestoval Edge v teréne, kde by som nemal bez neho šancu trafiť správny smer.

Edge 705 som otestoval na náročnej mtb trase z Opatovej do Sedla Lúčky a odtiaľ na Chatu pod Ostrým vrchom. Celá trasa má okolo 37km prevažne po turistických chodníčkoch a neznačených horských cestách a aj s mapou som tu bol neraz stratený. Pravdupovediac, trasu som prešiel, tak ako som chcel iba raz, ostatné pokusy ma zaviedli vždy inde… Oznámil som, že ak sa stratím aj s týmto hi-tech výrobkom tak ho vrátim ;).

Trasa vedie prevažne po značených turistických chodníkoch a iba zo začiatku sa na turistický chodník treba napojiť z horskej cesty v Opatovej. No keďže mám Garmin Edge 705 s predinštalovanou mapou SK Topo v.2, v ktorej sú všetky turistické chodníky, nemal by byť problém. A veruže ani nebol. Okolie Trenčína je v tejto mape veľmi dobre spracované, takže sa nepotvrdili námietky niektorých iných užívateľov tejto mapy, ktorí sa stratili.

Nenechal som sa navigovať (aby som sa vyhol pípaniu a buzerovaniu zo strany stroja), pretože ísť na biku je niečo iné ako pešo. Na Edge 705-ke som sledoval zelenú, potom modrú značku. Všetko zodpovedalo skutočnosti a presnosť aj v hustom lese bola ukážková. Keď som prichádzal na križovatku chodníkov podľa mapy v Edge 705, tak tá križovatka tam na meter presne naozaj bola. Vzhľadom na náročnosť terénu som používal detail mapy v mierke na 80 metrov. Bez prístroja by som na bicykli zbehol veľmi rýchlo mimo trasy, pretože ju pretínajú nevyznačené horské cesty a nie na každom strome je značka. Letmým pohľadom na podsvietený displej som sa ujistil, že idem správne, aj keď som si to párkrát nemyslel ;).

Garmin Edge je naozaj skvelý prístroj či už pre bikera alebo cestného cyklistu. So zabudovaným skvelým displejom s možnosťou podsvietenia s nastaviteľnou intenzitou na? uvidíte vždy, či je podsvietenie vypnuté napr. cez de?, alebo zapnuté v hustom lese. Prečítajte si aj iné články o Garmine Edge 705, ktoré potvrdzujú, že Garmin s ním trafil do čierneho.

Súvisiace články
Vylepšujeme mapu Slovakia TOPO v.2
Garmin Edge 705: Prvé skúsenosti
Garmin Edge 705 – Virtual Partner

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *