Piatková víchrica v Trenčíne

Burka, Vichrica, Trencin, Slovakia, Ostrov

Tento piatok v podstate v sobotu v noci sa Trenčínom prehnala búrka aká v Trenčíne ešte nebola. Keďže bývam v Zamarovciach v bývalej mestskej časti a ešte som nespal, keď sa búrka prihnala, v tomto článku podrobne opíšem všetko týkajúce sa nielen búrky, ale aj situácie, ktorá jej predchádzala. Ku koncu článku sú aj fotky, ako to vyzerá na ostrove.

Počasie v piatok
V Trenčíne bolo v piatok ako v tropickom pralese. Teplota dobre cez 30 stup?ov, vlhkosť vzduchu nadpriemerná. Ak ste sa pohybovali vonku, za chvíľu ste boli mokrí ako myš, prežiť sa dalo len pomocou klimatizácie. Pohľad na oblohu plnú oparu, nasvedčoval, že všetko to vlhko musí „padnúť“. A veruže aj padlo a „vo veľkom štýle“.

Okolo pol šiestej večer prišla prvá búrka, ktorá vôbec nebola slabá. Hustý dážď sa s obrovským hukotom hnal na zem. Neskôr prišli aj krúpy, z ktorých niektoré boli veľké ako pol palca. Obrovský hukot padajúcich krúpov a hromov vytváral kulisu ako z amerického katastrofického filmu. Mesto bolo už po tejto búrke značne paralizované, viaceré podjazdy boli zatopené, ako aj takmer celá štvorprúdová Električná ulica. To bol však slabý odvar toho, čo prišlo v noci.

Víchrica
Bolo asi 00:15 keď som pri umývaní zubov sledoval búrku niekde smerom na Nové Mesto nad Váhom. Obloha bola taká plná bleskov, že bolo svetlo ako cez de? – blýskalo sa v podstate nonstop. Bolo ešte stále dosť teplo a vlhko. Vyšiel som na balkón aby som mal lepší výhľad… Zrazu z ničoho nič začal pofukovať celkom svieži vietor. Vietor sa postupne zrýchľoval, aj sa citeľne ochladilo.

Vietor naberal na sile až začínali iskriť elektrické stĺpy. A potom to vypuklo. Pri pohľade sa hrad som videl, že hrad zrazu nie je vidieť. Topole na ostrove (mimochodom poriadne stromy) zohnuté takmer na zem… V zlomku sekundy ešte predtým ako víchrica dorazila k nám, sa celý Trenčín aj so Zamarovcami ponoril do tmy. A to už som tušil koľká bije, lebo toto sa v Trenčíne ešte nestalo. Rýchlo som utekal zastrieť na západných oknách umelohmotné vonkajšie rolety, ktoré sú mimochodom skvelá ochrana pri takýchto výčinoch počasia.

Víchrica neustále silnela. Ani nechcite vedieť, aký hluk bol v celom dome. Bubnovanie krúpov, ktoré lietali horizontálne bol strašný. Jablká zo stromov vo vedľajších záhradách lietali až do našej. Nastala biela tma… Silný vietor sa hnal naprieč záhradou. Nič nebolo vidieť, naozaj nič. Ani sedenie, ktoré je od domu cca. 5 metrov. A vôbec to netrvalo krátko. Určite cez 5 minút, čo je na vietor takej sily poriadne dlhá doba. Potom zrazu, ako keby uťal, na chvíľu vyšiel mesiac, aby ho za pol hodinu vystriedala ďalšia silná búrka s takou aktivitou bleskov, akú som ešte nevidel. Silné búrky prechádzali cez Trenčín až do rána, ani som poriadne nespal.

Škody
My sme pochodili veľmi dobre. Vyvalený jeden okrasný strom, ktorý však nevytrhlo „iba“ zohlo. To je asi tak všetko. Aj záhradné sedenie dopadlo dobre. O sile vetra a hustote krúpov svedčí aj fakt, že západná časť sedenia je takmer zbavená náteru, ako by ju niekto ošmirgoval a aj v dreve sú sem-tam priehlbiny po krúpoch. Diery po krúpoch sú aj na omietke. Susedovi vyvalilo dva veľké stromy, susede celý plot. Bez elektriky sme boli celú sobotu až do večera.

Sila vetra bola obrovská. Na ostrove, obľúbenej lokalite Trenčanov, vyválalo takmer všetky topole, mimochodom stromy, ktoré toho znesú naozaj dosť. Stromy, ktoré nevyvrátilo, zlomilo v polovici ako môžete vidieť tu a podobne aj na tomto obrázku. Na prvom obrázku sú takmer všetky topole vytrhané. Pred víchricou nebolo vidieť osvetlenie štadióna ani spodnú časť hradu. Bol to akýsi „živý plot“ z topolov, ktoré boli zarovno, tak ako tých pár čo prežilo.

Dá sa na to pripraviť?
Určite áno. M?a baví počasie a tak pravidelne sledujem stránku SHMÚ. Bola tam výstraha 2. stup?a (z trojdielnej stupnice) pre krajný západ, čo už dávalo tušiť že sa zomelie niečo mimoriadne. Také veci ako preparkovať auto, alebo skryť „lietajúce“ predmety, by sa na základe toho mali opatriť tak, aby sa nepoškodili. Naopak so spadnutou strechou neurobíte nič, iba dať pozor pri jej stavbe, aby ju „neodfušovali“.

Nie každý vie, kde má dané informácie hľadať, a tak by nebolo odveci, keby aj v miestnom rozhlase namiesto úplne zbytočných správ o predaji, vyhlásili varovanie, že môže prísť ničivá búrka.

Sledovať búrky, to je moje hobby. Ale to, čo sa prehnalo v noci z piatka na sobotu cez Trenčín a priľahlé obce už nechcem zažiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *