Cyklistické preteky Okolo Slovenska

Mal som jedinečnú možnosť zúčastniť sa pretekov Okolo Slovenska (Tour of Slovakia, Tour de Slovaquie), ktoré sa konali v d?och 03. 09. 2008 – 07. 09. 2008. Nie nebojte sa, nebol som tam ako cyklista :), ale ako člen konvoja. Konvoj má za úlohy také veci ako servis, mávanie v nebezpečných úsekoch, odklá?anie servisných vozidiel v cieli… Ja som mal za úlohu práve to mávanie pri nebezpečných úsekoch.

Na preteky som sa dostal, ako sa hovorí – ako slepé kura k zrnu. Volal mi kamarát, že mu vypadol kolega a že či nepôjdem s ním ja ako náhradník. Na rozhodnutie som mal pár hodín a keďže aktívne lietam po okolí na horskom biku, nebolo o čom a šiel som. Môžem vám povedať, že to bol jeden z najkrajších zážitkov v mojom živote.

Ako člen konvoja som, okrem toho, že pri mávaní ste v bezprostrednej blízkosti cyklistov, mal aj možnosť nahliadnuť do zákulisia najväčších cyklistických pretekov na Slovensku. Videl som celú prípravu pretekárov a mechanikov pred štartom, ako aj údržbu bicyklov po pretekoch. Niektoré tímy mali špičkové zázemie, iné slabšie, ale tak to už býva.

Život počas pretekov má tiež svoje neopakovateľné čaro. Napríklad, že sa stretávate bežne (aj pri pive) s ľuďmi, ktorích ste dovtedy vídavali len v telke, zistíte, že aj policajti sú normálni ľudia (fakt) a máte aj informácie, ktoré sa von nedostanú (áno, aj také boli). Naviac, každý de? spíte v inom meste, čo je viac ako vhodná príležitosť toto mesto spoznať ;).

Pre m?a ako človeka, ktorý pozeral každú etapu Tour de France to bol skvelý zážitok. Naviac na úsekoch, kde sme mávali sa ani raz nič neprihodilo, takže sme splnili aj túto úlohu. Škoda len, že preteky sú na Slovensku málo propagované. Hovorilo mi to X ľudí kým som čakal na pelotón, niektorí sa dokonca pýtali, čo sa deje. Preteky s medzinárodnou účasťou, ktorých sa zúčastnilo 120 pretekárov, by si zaslúžili propagáciu na európskej úrovni.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *