Moje prvé dotyky – S internetom

Internet nebol na Slovensku zďaleka taký rozvinutý, ako je teraz. Pamätám sa, že na gympli mal net jeden spolužiak, potom ja a neskôr po nejakom čase ďalší. Čo dnes berieme ako samozrejmosť a rozčulujeme sa, keď sa nám video pomaly načítava, bolo niekedy luxusom.

Ja si pamätám na môj prvý dotyk s internetom. Bolo to na gympli, teda v škole. Pozeral som si počasie na okruhoch pre preteky Nascar a Indy. Samozrejme vtedy to bolo klasické dial-up pripojenie sponzorované veľkou trenčianskou spoločnosťou a bolo len na ôsmych počítačoch na škole.

Nechýbalo veľa, aby som si vyžobral internet aj doma. Vtedy to stálo (bol asi rok 2000) paušálne 300 Sk mesačne plus „prevolané“ minúty. Cez de? bol internet mimoriadne drahý, neviem už koľko to stálo, ale vyšlo by vás to mesačne, asi ako keby ste v dnešnej dobe cez mobil streamovali nonstop youtube. Existovali aj „lacnejšie“ alternatívy. Napr. KIWI – iste si mnohí na to spomeniete. Bol to internet bez mesačného paušálu, ale bol mimoriadne pomalý, viac ako 1,7KB/s ste z neho nedostali :). Naviac dial-up pripojenie má jednu nevýhodu, a to že sa k vám nikto nedovolá ak ste online (poznám ľudí, ktorí ho majú aj dnes a pritom by mohli mať Fibernet…).

Potom prišla revolúcia a tou boli medzimestské volania cez Slovak Telecom cez víkend po druhej minúte zadarmo celú hodinu. Netrvalo dlho a na internete sa objavili triky ako sa napojiť na server trebárs v Bardejove (musel to byť iný uzol) a surfovať tak celú hodinu zadarmo. Potom sa stačilo pred koncom hodiny odpojiť a pripojiť znovu. Takto to fungovalo dosť dlho a nám ušetrilo nemalé finančné prostriedky :). Možno sa mladší teraz len rehocú…

Po nekonečne dlhom načítavaní stránok, sťahovania cez Kazaa (nebola ešte spoplatnená) rýchlosťou 6,5 KB/s, čo bol mimoriadny úspech, prišlo DSL. To používam dodnes i keď už je mnohonásobne rýchlejšie ako v začiatkoch – 340Kb/s. Za hlavnú nevýhodu nášho bývania považujem nemožnosť pripojiť sa na Fibernet, inak by sme ho už mali dávno zapojený.

Kopu „rádoby“ internetových frajeríkov ani len netuší, čo bol internet na Slovensku len 5 rokov dozadu. Za tú dobu sa Slovensko stalo svetovou veľmocou v pripojení na optiku technológiou FTTH – fiber to the home. Internet za takú krátku dobu urobil veľký krok vpred, i keď možno polemizovať, či by ten krok nemohol byť aj väčší.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *