Prehliadka trenčianskeho hradu

Dnes, keďže máme vzácnu návštevu zo Seychell, sme sa vybrali na prehliadku trenčianskeho hradu. Neukázať tento výstavný historický kus zahraničnej návšteve, by bol hriech najvyššieho kalibru. Všetko bolo tak ako má byť: zľava na ISIC pre študentov, jasné inštrukcie kde počkať na sprievodcu a čas kedy sa začne prehliadka. Kamarát zo Seychell vie trochu po slovensky, tak ani s prekladom nebol problém.

Čo mi však udrelo do očí, bolo to, ako sú sprievodcovia na hrade „vyobliekaní“. Pravdupovediac nie sú vyobliekaní nijak. Až ma zarazilo, že pani, ktorá vie o hrade všetko a vlastne reprezentuje Slovensko nielen svojim výkladom (ten bol bezchybný) ale aj vzhľadom, mala nevkusné tenisky, staré ošúpané rifle, bundu asi zo 65-teho a neupravené vlasy. Pre tento typ oblečenia naviac splývala s davom, čo tiež podstatne odpútava pozornosť.

Napadá ma, či je pre mesto za veľa dať ušiť uniformy pre personál hradu. Pekné uniformy pre sprievodcov sú úplne bežné na západe a určite to nie je položka, ktorá by mesto položila na kolená. Naviac by to v očiach zahraničných, ale aj slovenských turistov vzbudzovalo pocit prestíže, ktorú hrad, ako je ten trenčiansky určite má.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *