Vylepšujeme mapu Slovakia TOPO v.2

Do Garminu Edge 705, ktorý som si kúpil ani nie pred rokom, bola predinštalovaná mapa Slovakia TOPO v.2. Mapa ako taká nie je zlá, ale má určité muchy:

• hrubé vrstevnice
• takmer žiadne lesné cesty

Hrubé vrstevnice
Hrubé vrstevnice predstavujú asi najväčší problém. Kvôli ich hrúbke sa nedalo poriadne vyznať v mape a pri oddialení, bolo čítanie mapy takmer nemožné – všetko totiž pohltili vrstevnice. Existuje však na to jeden veľmi jednoduchý trik, ktorý vrstevnice poriadne stenší. Stačí si z tejto stránky: http://forum.garmin.sk/firmware-ovladace-a-doplnkove-programy-f43/garmin-edge-7z5-t217.htm stiahnuť podľa inštrukcií súbor .typ, je to 5. príspevok od vrchu. Potom vám odporúčam prečítat si tento návod Ako naištalovať mapu do GPS-ka?, pretože budete nad tým maturovať, ako dostať tenké vrstevnice do Edge 705 tak ako ja :o). Pripomeniem, že treba všetky mapy nahrávať z programu MapSource naraz.

Problém, ktorý sa môže vyskytnúť pri opätovnom nahratí mapy do GPS-ka.
Po zapnutí vám prístroj vypíše: „Nepodarilo sa odomkúť mapu“ . Problém, je totiž v tom, že predinštalované mapy majú iný „unlock code“ od výroby, ako by mali mať k danému ID prístroja. Preto si treba na tejto stránke http://mapserver.sk/unlock/ pomocou Unit ID vygenerovať nový. Tento znova vložíte do programu MapSource a mapu prenesiete do zariadenia a malo by byť všetko OK.

Lesné cesty
V tomto fóre: GARMIN – doplnenie Slovakia TOPO 2 o VRSTVU LESNÝCH CIEST nájdete rôzne verzie máp lesných ciest do GPS zariadení. Ja som si nainštaloval tú, ktorá nerozlišuje cesty farebne, ale iba ich vyznačí čiernou farbou nad mapou Slovakia TOPO v2. Ide o asi najlepšiu vecičku, akú môžete na horskom biku mať, pretože detailnosť mapy je vskutku ukážková, čo sa lesných ciest týka. Mapa ja založená na mape lesných ciest Národného Lesníckeho centra. Na nahratie mapy do gps-ka použite presne ten istý postup, aký je uvedený vyššie.

Dalo by sa povedať, že po nainštalovaní týchto vylepšení do Garminu Edge 705, získate úplne niečo nové… a nič vám už nebude brániť „strácať“ sa po horách.

Súvisiace články
Garmin Edge 705: Prvé skúsenosti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *