Seychely – Turistický sprievodca časť 1.

Na Seychelách sme boli čistých 15 dní, bývali sme ako normálni domorodci, takže sme dokonale spoznali ako sa na Seychelách žije. V tejto časti sa dozviete zopár rád a tipov:
– ako sa dostať na Seychely
– povolenie na vstup
– počasie
– mena

skrátka všetko čo sa vám pri ceste na Seychely hodí.

Ako sa dostať na Seychely
Existujú dve hlavné trasy a to Viede? – Paríž – Victoria (Air France, Air Seychelles), Viede? – Dubaj – Victoria (…, Qatar Airlines, Emirates…)

Pri oboch trasách je dĺžka letu okolo 14h s prestupom. My sme leteli cez Paríž – Charles De Gaulle (CDG). Na cestu tam a na návrat si určite vyberte dni mimo piatku a víkendu. My sme si pre návrat zvolili nedeľu – taký blázinec a množstvo ľudí ste asi na letisku CDG nevideli. Tu sa nám aj stratili kufre, ktoré prišli z Viedne až na druhý de?. Ako povedal kamarát, ktorý je pilot pre ČSA, tie kufre ani nenakladali – proste by to nestihli. Naproti tomu vo štvrtok bolo na letisku pár ľudí.

Cena za spiatočnú letenku sa pohybuje okolo 1000Eur pri rezervácii dopredu. Air Seychelles lieta z Paríža raz denne (!!!) ráno, alebo večer. Servis Air Seychelles (jedlo, pitie…) v lietadle je na špičkovej úrovni, oveľa lepší ako Air France (a to sme boli updatnuti na business class pre problémy pri rezervácii), ale aj ako Austrian. Inak byť v lietadle zavretý 9hodín…, no v noci sa ešte ako tak prehádžete, ale cez de? je to nuda ako hrom.

Tip: do lietadla si zoberte aj niečo teplé na seba, lebo chladia ako šialení na nejakých +22°C

Povolenie na vstup
V lietadle cestou na Seychely vyfasujete jednoduché tlačivo, ktoré musíte vyplniť, inak vás na letisku nepustia cez pasovú kontrolu. Musíte uviesť za akým účelom idete na Seychely, vaše iniciály, adresu, kde budete ubytovaný na Seychelách spolu s tel. číslom a dĺžku pobytu. Pri pasovej kontrole, vám colník (inak je dôležitý ako päťkoruna asi ako všade…) z lajstra odtrhne časť, orazí ju a vloží do pasu. Tento papierik nestraťte, lebo ho budete potrebovať pri odchode. Pri nás robil colník nejaké drahoty, ale keď zistil, že budeme bývať u doktora (doktor je na Seychelách poloboh), tak zrazu bolo všetko v poriadku.

Počasie
Po vystúpení z lietadla sa pripravte na poriadny teplotný šok… Seychely sú v trópoch a leto je tu v podstate s malými obmenami stále. Písal som si so známym cez Vianoce a vravel, že tam majú +33°C. My sme tam boli počas našeho leta, ale aj tak bolo cez de? úplne bežne okolo +30°C, spolu s vysokou vlhkosťou.

Mena
Na Seychelách je mena SCR – Seychelles Rupee. Výmenný kurz voči Euru zistíte ľahko zadaním frázy 1 Euro in SCR do Googla. Pri písaní článku je kurz 1 Euro = 15.3846154 Seychelles rupees. Peniaze si me?te len v bankách alebo zmenár?ach, pretože meniť peniaze od niekoho na ulici, je ilegálne a neskúseným to ani neodporúčam.

Ďalšia časť bude o živote na Seychelách.

Súvisiace články
Seychely – Turistický sprievodca časť 2.

Seychely – Turistický sprievodca časť 3.

Seychely – Turistický sprievodca časť 4.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *