Seychely – Turistický sprievodca časť 2.

Táto časť bude o živote, nakupovaní, stravovaní a doprave na Seychelách. Jedná sa o veľmi užitočné informácie, ktoré nenájdete len tak hocikde.

Život na Seychelách
Bežný život na Seychelách je na hony vzdialený tomu, aký je uzatvorených resortoch roztrúsených po ostrovoch. Môže za to najmä izolácia od vyspelého sveta. Najbližšou vyspelou krajinou je Juhoafrická republika, z ktorej pochádza väčšina surovín prúdiacich do krajiny. Ako som už v úvode povedal, bývali sme u bratovho spolužiaka z medicíny, takže sme žili ako normálni domorodci.

Život má pomalé tempo a je značne ovplyvnený Jamajkou, i keď je veľmi ďaleko. Nikto sa nikde neponáhľa, všetko má svoj čas. To som mal na Seychelách najradšej – ten pokoj vás doslova nakazí a musíte sa smiať ako sa tu u nás nahá?ame ako šialení a veľa ľudí ani nevie kvôli čomu.

Nakupovanie
Ak budete žiť na vlastnú päsť, pripravte sa na šok pri vstupe do potravín. Dá sa to prirovnať k situácii u nás spred roku 1989. Výber potravín je značne obmedzený iba na základné potraviny. Mlieko je vyrábané iba z prášku, k dispozícií sú cca 4 druhy salámy, asi dva druhy syrov, maslo domáce (neodporúčam), maslo dovezené z Veľkej Británie je na druhej strane oveľa lepšie ako maslo u nás ale aj dvakrát tak drahé. Ceny v potravinách sú približne také ako u nás.

Obchody sa na Seychelách zatvárajú o 18:00 okrem obchodov, ktoré vlastnia Indovia. Indov je na Seychelách veľa a sú to skvelí obchodníci. V ich obchode nájdete všetko…, od panvice až po zemiakové lupienky Pringles. Nakupovanie u nich odporúčam, lebo sa dá u nich dohodnúť aj na cene, podobne ako u Arabov. Tak ako všade, aj tu platí, že ceny sa môžu líšiť aj o niekoľko desiatok rupií. Kľudne „prešmejdite“ aj iné obchody, aby ste zistili cenové relácie.

Stravovanie
Stravovať sa na Seychelách nie je žiadny problém. Existujú tri možnosti – buď si budete variť samy (ak vás to baví nech sa páči :)), kúpite si jedlo v tzv. Take Away, ktoré sú na každom kroku, alebo zájdete do reštaurácie. My sme sa väčšinu času stravovali iba formou Take Away, čo je obdoba slovenského rýchleho občerstvenia. Musím povedať, že jedlo ani raz nijak nesmrdelo a ani raz sme počas dvoch týžd?ov nemali zažívacie ťažkosti. Odporúčam Take Away King Neptune, ktorý je v hlavnom meste – určite si ho všimnete. Cena za jedlo z Take Away opäť záleží od polohy a pohybuje sa od 35SCR do nejakých 55SCR. Pizza stojí od 80SCR do 200SCR. Tak ako všade aj tu platí pravidlo, že kde je najviac ľudí je malá šanca, že bude jedlo staré.

Na pizzu sme boli ako na večeru viackrát v hoteli Coco D’Or pri pláži Beau Vallon. Cena bola okolo 90SCR – 6EUR a bola vynikajúca. Na to, že máte komplet servis v reštaurácii v kvalitnom hoteli na Seychelách, je cena výborná.

Doprava
Na ostrovoch autom, autobusom, medzi ostrovmi Mahé a Praslin parádne motorové katamarany a na vzdialenejšie ostrovy lietadlo, alebo helikoptéra. My sme mali k dispozícii doktorovho kamaráta, ktorý vlastní požičov?u aut a bol zárove? aj našim šoférom, volal sa Frank (inak typ človeka, ktorý všetkých na ostrove pozná:)). Prelozili sme s ním celý hlavný ostrov, pričom nám poukazoval aj oblasti, kde bežní turisti nezavítajú (o tom v ďalšej časti). Seychely majú ako pozostatok z koloniálnych čias veľmi dobre rozvinutý systém MHD. Zaplatíte paušálne 7,50SCR a je jedno či sa poveziete do vedľajšej ulice, alebo na druhý koniec ostrova. Jazda autobusom je nezabudnuteľný zážitok, pretože šoféri sú asi všetci pretekári. Nápisy na autobusoch ako „Speed thrills, not kills“ alebo „Safe drive, stay alive“ hovoria za všetko :).

Na Seychelách sa chodí vľavo ako vo Veľkej Británii. Na jazdu autom vám bude stačiť vodičák (nový typ)vydaný v EU bez žiadnych špeciálnych povolení. Je pravda, že ja som šoféroval tri dni bez neho (nechal som ho na Slovensku) a nič sa nestalo. Žiadne kontroly a už vôbec nie meranie rýchlosti. Po mojej otázke aká je maximálna rýchlosť na štvorprúdovke na letisko, sa Frank pozrel na tachometer a so smiechom povedal 240 km/h -max. hodnotu na tachometri. Za dva týždne sme videli len jednu dopravnú nehodu – aj to bol len taký ťukanec. Na červenú na semaforoch zabudnite, ja som prešiel na červenú pred policajtom a nič sa nestalo :).

Celkovo je bežný život na Seychelách veľmi kľudný. Ľudia sú všetci vysmiati a máte pocit, že väčšina sa len tak poneviera (čo je možno aj pravda :)). Ja osobne reálne uvažujem o tom, že sa na Seychely niekedy presťahujem.

V nasledujúcej tretej časti sa dozviete, čo by ste si nemali nechať ujsť, resp. čo by ste určite mali vidieť.

Súvisiace články
Seychely – Turistický sprievodca časť 1.

Seychely – Turistický sprievodca časť 3.

Seychely – Turistický sprievodca časť 4.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *