Kiva.org – Mikropôžičky trochu inak

Každý z vás už určite počul o prevratnom systéme mikropôžičiek, ktorý založil istý podnikateľ v Indii. Systém poskytuje malé pôžičky pre bežných ľudí, ktorí  by inde peniaze nezískali. Tieto malé sumy často stačia na to, aby sa dotyčný človek sám vyhrabal z biedy a začal podnikať.

Kiva.org je veľmi podobný systém. Je to v podstate veľká internetová komunita, ktorá združuje darcov z celého sveta, ktorí si sami vyberajú, komu poskytnú svoje peniaze. Vy sami si vyberiete človeka (z ktoréhokoľvek kúta sveta), ktorému venujete určitú čiastku (min. 25USD). Ten vám (ak sa mu bude dariť) potom postupne začne túto sumu splácať – pričom pôžička nie je zaťažená žiadnymi úrokmi ani inými nákladmi. Sumu, ktorú takto získate späť, môžete opätovne použiť a poskytnúť niekomu inému, alebo si prostredníctvom Paypal previesť na vlastný účet.

Kiva.org je vynikajúci nástroj ako poskytnúť plnú sumu pe?azí nezaťaženú úrokmi niekomu, kto ich naozaj potrebuje. Pričom priamo vidíte, či sa danému človeku darí splácať dlh a ak áno, tak viete, že ste urobili dobrý skutok. Poskytnutie pôžičky je tým pádom veľmi osobné – a nie ako vo veľkých nadáciách, kde prakticky nemáte šancu vypátrať, či peniaze/dar, dorazili skutočne tam, kde ich treba.

Minimálna suma pôžičky 25USD/19EUR nie je závratne vysoká a vy budete mať dobrý pocit, že ste niekomu pomohli.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *