Akú trasu zvoliŤ do Čiernej Hory

Akú trasu zvoliŤ do Čiernej Hory

Naša kompletná trasa „Balkan kitesurf tripu“

Síce je už po sezóne, ale na nadchádzajúce leto sa mnohým toto info hodí. Pri rozhodovaní sa, kde sa naučiť kitesurfing, vyhral Ulcinj v Čiernej Hore ( o tom ako tam naozaj bolo, v ďalších dieloch). Ďalším kandidátom bol polostrov Hel v Poľsku, ktorý má síce oveľa lepšie podmienky čo sa vetra týka, ale zase je tam väčšinu času chladno. Ulcinj je od Bratislavy vzdialený 1286km, čo je poriadna štreka, ale ak je viac šoférov, nie je to najmenší problém.

Aký plánovač cesty zvoliť?
Podľa m?a je najlepším plánovačom na internete sú Nokia Maps na tejto adrese http://maps.nokia.com Vyhráva prehľadnosťou a možnosťou pridať neobmedzené množstvo prejazdných bodov. Naviac zobrazuje aj aktuálne nehody/obmedzenia…

Kadiaľ?
Večná dilema. Cez Maďarsko, alebo cez Rakúsko? Cestou tam vyhralo Rakúsko a to z jednoduchého dôvodu. Cestovali sme v noci a blúdenie po dedinách resp. po kľukatých cestách v Bosne, Srbsku a Čiernej hore nás nelákalo. 10 d?ová známka v Rakúsku stojí 8€, v Slovinsku na 7 dní 15€ a kompletný prejazd Chorvátskom stál cca. 41€. Cesta tam teda vyšla komplet na cca. 64€ bez paliva.

Odporúčania na záver

  • naplánujte si cestu mimo soboty – neboli nikde žiadne zápchy, my sme cestovali počas noci zo štvrtka na piatok
  • ak vám to neprekáža cestujte v noci. Chorvátska diaľnica je takmer prázdna. My sme vyrazili z BA cca. o 21:00 a o 7:00 ráno sme boli na káve v Dubrovníku (nepýtajte sa na priemernú rýchlosť ;) )
  • nechoďte na trajekt Ploče – Trpanj je to strata času aj pe?azí. Cestu do Dubrovníka sme zvládli ani nie za 2 hodiny. Colníci v Bosne na vstupe/výstupe boli bezproblémov.
  • využite „trajekt“ v Boke Kotorskej – ušetríte tak aj 2 hodiny
Ak to zhodnotím cesta bola úplne bezproblémová a takmer bez žiadnych zápch – okrem okolia Budvy. Cestovať po Čiernej Hore je nočná mora, ale keď je dobrá partia, všetko ide lahšie.
O tom ako bolo na Balkáne spolu s tipmi, čo, kde ako a za koľko v ďalších dieloch. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *