Vyššie pokuty mozgy nenahradia

Polemiky okolo zvyšovania pokút a častejších kontrol sa vedú asi odvtedy ako existujú automobily. Pritom aj štatistiky z Českej republiky ukazujú, že prísnejší postih nemá žiadny efekt a už sa pripravuje novela ich „bodového“ zákona. To v čom je hlavný problém, je v hlavách šoférov. Vodičský preukaz dostane každý, kto si za? zaplatí, a keď nie na prvý tak na druhý a niekedy aj na tretí pokus. Sám som bol svedkom toho, ako v autoškole dostal vodičák človek, ktorý na značku železničného priecestia bez závor, povedal, že znamená pozor plot. A nerobil si srandu.

Kto je nebezpečnejší?
Merať rýchlosť o 5:30 ráno na ceste prvej triedy na výpadovke z Trenčína sto metrov pred tabuľou „koniec mesta“, má len jediný zmysel buzerovať a zarobiť. Na ceste ani popri nej nie je ani nohy, tak koho ohrozíte ak idete povedzme o 10-15km/h rýchlejšie? Nie je nebezpečnejší idiot, ktorý valí cez dedinu stovkou cez de??

Predbiehanie.
Predbiehať na úzkej ceste za hmly kamión na starej dodávke, môže iba absolútny idiot. Toho nikto nepokutuje. Na druhej strane, takému by ste mohli dať pokutu akú chcete, ale aj tak by to nenahradilo jeho tupý mozog. Ďalším príkladom je predbiehanie sprava na diaľnici. Tí ktorí chodíte do Bratislavy, tak viete o čom je reč. Idete v kolóne v ľavom pruhu a máte odstup aj na tri autá – mal by byť pri rýchlosti 120-130km /h aj väčší, ale aj tak to niektorí nechápu.

Zrazu vás začne predbiehať sprava nejaký dement na Fabii (keby mal aspo? poriadne auto a nie trojvalcový zotrvačník) a len tak-tak sa pichne pred vás, pretože v pravom pruhu by narazil do kamióna. Bratislaváci za Sencom sú v tomto špecialisti, tak potom nech sa nikto nečuduje, že tam je každý de? nehoda. Niekedy si želám mať Hummer s navarenou koľajnicou na ráme. Kde sú páni policajti v trojmiliónových S4-kách? Nemali by pokutovať práve takýchto debilov a nie byť zakvačení medzi dvoma kamiónmi a merať prekročenie rýchlosti o 6 km/h?

TIP: ak máte na to auto, choďte čo to dá, radar nad 260 km/h odfotí iba fľak v diaľke, prípadne prázdnu cestu.

Čo by pomohlo?
Výchova od mala. Prečo v Nórsku všetci chodia 70 km/h mimo mesta? Nie je to len sankciami, ale aj vyspelosťou národa, ktorý chápe, že predbehnutím dvoch-troch aút získa maximálne 10 sekúnd. Ďalej sprísnenie podmienok na získanie vodičského preukazu (zavedenie testov zameraných na rýchlosť reakcie), pretože pribrzdený magor napácha oveľa viac škody, ako skúsený šofér, ktorý vie čo si môže s tým-ktorým autom dovoliť. A možno aj nahradenie reklamných billboardov popri cestách reálnymi neprikrášlenými fotografiami z nehôd.

Sankcie totiž mozog a myslenie nenahradia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *