Seychely – Turistický sprievodca časť 3.

Seychelles, Tea, Plantation, View, Takamaka Bay, Mountain

Fotka je urobená z výhľadu Tea Plantation.

Ostrovy a pláže na nich
Ceny za lodný lístok
Jediným negatívom z celého pobytu boli rozdielne ceny za lístok na loď pre domácich a turistov. Turisti totiž platia raz toľko ako domáci. Plavba loďou z ostrova Mahé na Praslin stála 42Eur na osobu jednosmerne (dá sa zaplatiť kreditkou), domáci platia 21Eur alebo menej. Je to spôsobené najmä tým, že lode vlastní súkromná spoločnosť, ktorá má monopol a teda si diktuje ceny aké chce. No na spiatočnej ceste nám kamarát (tiež lekár), u ktorého sme bývali, kúpil lístky za cenu pre domácich, ale na lístku neboli naše mená, ale mená kamarátov z ostrova Mahé :). Využili sme zmätok (veľa turistov) pri nastupovaní, pretože obsluha v rýchlosti nekontrolovala mená, ale iba lístky a prepieklo sa nám to v pohode :).

Mahé – hlavný ostrov
Najdlhšie sme bývali na hlavnom a teda aj najväčšom ostrove – Mahé. Mahé je veľmi hornatý ostrov, najvyšší bod Morne Seychellois je vo výške 905m.n.m, čiže takmer 1000m prevýšenie, na takom malom priestore len tak hocikde nevidíte. Celý ostrov je pokrytý hustým pralesom a pri hmle, ktorá obklopuje vrcholy, už chýbajú len dinosaury (ostrov sa zalesnenými horami veľmi podobá Kostarike). Ak teda uvažujete nad požičaním bicykla, dobre si to rozmyslite, pokiaľ nie ste dobre vytrénovaný.

Na Mahé sme navštívili pláže Beau Vallon, Anse Intendance. Na Beau Vallon sme trávili väčšinu času a jedná sa o takú „mestskú pláž“ kde sa pohybuje aj dosť ľudí. Je to ale veľmi veľká pláž, takže aj pri väčšom počte ľudí (najmä cez víkend) zďaleka nehrozí „pretlak“ ľudí ako napr. v Chorvátsku ( a už vôbec nenatrafíte na „paštikárov“:)) Pri pláži nie je problém odskočiť sa najesť, pretože v jej okolí sa nachádza dosť všakovakých občerstvení (niekedy dokonca varia aj priamo na pláži).

Anse Intendance je od hlavného mesta Viktória vzdialená asi 25km. Na cestu sa vyberte radšej autom ako autobusom, pretože spojenie MHD do tejto časti ostrova je komplikované. Anse Intendance je bezpochyby jedna z najkrajší pláží na Seychelách. Je často zobrazovaná aj na puzzle. Na pláži sa nachádza aj najdrahší hotelový komplex na Seychelách Banyan Tree Hotel, kde stojí noc na jedného 1000Eur :). Na Anse Intendance nie je nuda, lebo sú tu veľké vlny a žiadny plavčík :). Na vlnách sa vybláznite naozaj dosýta, až kým vás nepoobracia ako v práčke a budete radi, že máte plavky na sebe. Zoberte si na ?u jedlo a vodu pretože v blízkosti je len spomínaný hotel a nič iné.

La Digue – to najkrajšie zo Seychel
Jedná sa o maličký ostrov s rozlohou 4km2 , ale čo pláž to skvost. Na La Digue je každá pláž hodná veľkého plagátu. Je to jedným slovom krása. Na ostrove sme pobudli 3 dni a prešli sme ho krížom-krážom na bicykloch – všetci na ostrove majú bicykle. Bicykel si požičiate za 200SCR za jeden na de?. Celý ostrov sa dá preloziť za jeden de?. Najznámejšou je určite pláž Anse Source D’ Argent so skalami vo vode a nádherným tyrkysovým morom – naozaj je to krása. Dostanete sa na ?u cez park, v ktorom pestujú vanilku a chovajú veľké korytnačky. Odporúčam vám prepočítať si ceny vstupného na cenníku na osobu, lebo sú uvedené v rôznych menách. My sme zaplatili v domácej mene a ušetrili sme cca 8Eur :). Cestou na/z pláže je aj reštaurácia, kde sa kvalitne najete za cca 15Eur na osobu – čo na danom fleku pri takej pláži za komplet obed s vodou a niekoľkými pivami je smiešna suma.

Ďalšími miestami hodnými návštevy je pláž Grand Anse – podobná aj vlnami ako Anse Intendance na Mahé a výhľad Belle Vue. Na Belle Vue (300m.n.m.) vedie strmá cesta a budete tlačiť bicykel väčšinu cesty…, v tom teple je dostať sa hore výkon hodný medaily :). Budete spotený ako „vrata u chlíva“ ale výhľad z Belle Vue (veď nie nadarmo sa tak volá) je úchvatný. My sme sa tam dostali pred západom slnka a bolo to úžasné.

Praslin – druhý najväčší ostrov
Z La Digue sme sa vydali loďou na ostrov Praslin. Cesta trvá motorovým katamaranom asi 15min., replikou pirátskej lode 25min.. Na Prasline nie je toho veľa k videniu – najmä čo sa pláží týka ale je na ?om Národný park Valleé de Mai. Do parku sa dostanete ľahko lebo leží na vrchole kopca pri hlavnej ceste z jednej strany ostrova na druhú. MHD tam premáva často a zážitok z cesty je neopísateľný ;).

Valleé de Mai je prírodná rezervácia, ktorú v pohodovom tempe prejdete za 2 hodiny. Je to spleť turistických chodníkov, ktoré sú označené podľa toho, čo môžete pri nich vidieť. Rozmanitosť flóry je veľmi veľká a aspo? spoznáte čo-to o rastlinách, ktoré rastú na Seychellách (napr. Jackfruit, Coco de Meer…). Vstupné je 20Eur na osobu, čo je celkom dosť, ale hádam sa to vyplatí.

Anse Lazio je tiež jedna z najkrajších pláží. Od nášho ubytovania (Bai Ste. Anne) to bolo 11km, takže do úvahy pripadal taxík. Kamarátov bratranec mal taxík biele Subaru Impreza, preto sme vyjednali veľmi dobrú sumu 400SCR tam aj späť – obyčajne toľko zaplatíte za jednu cestu. 12 Eur je za 11km aj na Slovensku dobrá cena. Anse Lazio je krásna pláž a je na nej urobená aj fotka, ktorú máme doma ako 3000 puzzle. Je to skvelý pocit vidieť niečo čo máte doma na stene naživo. Piesok na pláži je drobný ako niekde na púšti…, je to skôr prach – naozaj krásna pláž. Ak sa na ?u vyberiete, zoberte si jedlo aj vodu zo sebou, pretože sú tam obmedzené možnosti na stravovanie a ohromne predražené.

V ďalšej časti seriálu o Seychelách sa dozviete niečo o zábave na Seychelách (nočný život…)

Súvisiace články
Seychely – Turistický sprievodca časť 1.
Seychely – Turistický sprievodca časť 2.

Seychely – Turistický sprievodca časť 4.

One Comment on “Seychely – Turistický sprievodca časť 3.

  1. Zdravim,
    Vo stvrtok ideme s manzelom na seychely. Nikde som sa nedopatrala ako je to s peniazmi pri vstupe naozaj. Tak sa obraciam na Vas. Aku hotovost je postacujuca pre vstup na Seychely?
    Na jednej stranke som videla cifru 150usd/osoba/den.
    Ubytko mame zajednane aj zaplatene.
    Dakujem
    Zuzana

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *