Hudba zadarmo

500 krát obohratý playlist vo vašej knižnici vás už nudí? No tak to treba skúsiť niečo iné. Riešením sú rôzne formy ako získať obľúbené tracky. Môžete využiť torrenty, to sa však oplatí len ak chcete celé albumy, môžete počúvať celé hodiny YouTube – ano vidíte dobre, počúvať, ale ani to nie je to pravé. Potom je tu ešte Grooveshark.

Na YouTube je voľne dostupnej asi najviac hudby na celom internete. Môže vás síce vyrušiť hláška typu „Nemáte právo na prezeranie tohto obsahu“, ale stačí kliknúť na „related“ a máte to čo ste chceli aj tak. Problémom väčšiny hudby na YouTube je jej kvalita. Aj keď si track stiahnete prostredníctvom rôznych sťahovačov z YouTube, tak MP3 znie, ako keby ste ju počúvali od suseda cez stenu. Ak máte radi kvalitu, YouTube sa vyhnite.

Mojim najnovším objavom je vyhľadávač BeeMP3.com, ktorý funguje asi tak ako Google s tým rozdielom, že na webstránkach hľadá MP3 súbory. Nájde naozaj aj všelijaké perly. Kvalita MP3 je zobrazená priamo pri súbore a skladbu si môžete aj priamo prehrať – čo odporúčam, aby ste sa vyhli rôznym fake súborom.

To čo ma ale za posledné dni dostalo, je server Groveshark.com. Je to web-based prehrávač hudobných súborov. Pre VIP členov – možete sa nimi stať za 30USD na rok aj vy – je k dispozícii aj verzia pre operačný systém založená na technológii Adobe Air. Pre klasické využívanie služby sa dokonca nemusíte ani registrovať, ale ak si chcete vytvárať playlisty, tak sa zaregistrovať budete musieť. Schválne skúste dať hľadať meno vášho obľúbeného interpreta. Na serveroch sa nachádza takmer všetko.

Veľmi podobným serverom bola Pandora, ktorá je však už z našich končín nedostupná.

Azda najlepšou funkciou Grooveshark je „Radio“. Server na základe vašich preferencií vyberá automaticky tracky do playlistu. Môžete tak celé hodiny počúvať hudbu, ktorá sa vám páči bez toho, aby ste museli niekde klikať. Track ktorý sa vám páčil označíte usmiatym smajlíkom track, ktorý nebol podľa vášho gusta, označíte zamračeným. Grooveshark je tak skvelý nástroj pre objavovanie novej hudby.

Tak toto boli moje tipy na obohatenie jukeboxu a najmä služba Grooveshark je pravdepodobne budúcnosť, ako bude vyzerať „music on demand“, bez toho aby ste mali na počítači, čo i len jednu MP3ku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *