Že teplo?

Teplo je tu. Neviem, či ste si to všimli, ale také horúčavy sú celkom slušný biznis. Od balenej vody cez zmrzlinu až po klimatizácie. Horúčavy sú všade, v televízii, novinách dokonca aj v trápnej lokálnej televízii. Aj čas tohto príspevku naznačuje, že ľudia sa prispôsobujú. Vylezú a zaplnia terasy, až keď sa trošku ochladí, teda večer.

Vždy mi napadne, ako väčšina ľudí považuje ľudí v arabských krajinách za lenivých. No a teraz to všetci vidia, prečo asi. V takomto teple sa vonku naozaj robiť nedá, teda nie viac ako pol roka. Keďže som strávil 3 roky v Líbyi (momentálne asi najpopulárnejšia krajina), viem čo je to skutočné teplo. Toto u nás je iba také „tepľúčko“. A nerobím si srandu. Možno aj preto Líbya všetko dovážala zo zahraničia a cesty a prístavy im stavali Taliani a Kórejci (a v asfalte sa im nerobili koľaje…).

Teplo aké bolo tam si človek, ktorý nebol v blízkosti Sahary nevie predstaviť. Naše teplomery praskali v tieni jeden po druhom. Pred teplom nám pomáhala, brániť sa výkonná klimatizácia, nie také „prdince“ z hypermarketov, ktoré akurát žerú kopu elektriny. Vianoce v krátkom tričku nebolo nič neobvyklé. A to ešte, keď prišiel tzv. Gýbel (neviem ako sa to presne píše) teplo bolo ešte horšie. Niečo podobné môžete vidieť na CNN, keď dávajú zábery z Iraku a všetko je žlté. Je to v podstate vietor z púšte. Vedzte, že to „žlté“ nie je prach, ale drobný piesok, ktorý sa dostane naozaj všade. Takmer 100% – tná vlhkosť vzduchu v kombinácii s pieskom a teplotou okolo 50°C v momente všetko na tele zalepí pieskovou farbou tak, že za chvíľu splývate s okolím. Tomu sa hovorí teplo.

Tak to bol môj príspevok na té mu súčasných teplôt. A nečudujte sa, že v Egypte, Tunise alebo inej krajine, ľudia vyliezajú z domu až podvečer. Nerobia to z lenivosti, ale z dôvodu ochrany zdravia. Tam to tak funguje už roky a tento spôsob sa pomaly začína udomác?ovať aj u nás. Veď toľko vecí sa dá stihnúť za noc…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *